Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci ve Bakım

ameliyat sonrası iyileşme ve bakım | Ekolife

Ameliyat sonrası iyileşme süreci, bedenin ve zihnin yeniden sağlığına kavuşma yolculuğudur. Bu süreçte hastalar, operasyonun etkilerini en aza indirgemek ve en hızlı şekilde normale dönmek için evde bakım hizmetlerinden faydalanabilir.

Ameliyatın türüne bağlı olarak iyileşme süreci değişir ancak, genel olarak dikkatli bir bakım ve doğru bilgi ile hastaların kendilerini daha iyi hissetmeleri sağlanabilir. Bu noktada, ameliyat sonrası dönemde uyulması gereken evde bakım adımları ve ipuçları büyük önem taşır.

Ameliyat Sonrası Bakım ve Planlama Nasıl Yapılıyor?

Cerrahi müdahale sonrası evde bakım, hastanın sağlıklı bir şekilde iyileşmesini ve komplikasyon riskini en aza indirmeyi hedefler. Cerrahi sonrası evde bakım planının oluşturulması için izlenebilecek bazı adımlar şunlardır:

  • Cerrahi sonrası bakım planınızı oluştururken doktorunuzun verdiği yönergeleri titizlikle takip etmek büyük önem taşır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ve bakımına ilişkin önerilere uyum göstermek gerekir.
  • Cerrahi sonrası dönemde rahat bir iyileşme için evde bazı düzenlemeler yapmak gerekebilir. Örneğin, günlük yaşam aktivitelerinizi kolaylaştırmak amacıyla ev içindeki eşyaları erişilebilir bir şekilde düzenleyebilirsiniz.
  • Hekiminizin reçete ettiği ilaçları düzenli aralıklarla kullanmak son derece önemlidir. İlaçların zamanında ve doğru dozda alınması, ağrı kontrolü ve enfeksiyon riskinin azaltılması açısından büyük önem taşır.
  • Cerrahi sonrası dönemde yaranın doğru bakımını sağlamak gerekir. Hekiminizin talimatlarına uygun şekilde yaranın temizlik ve pansuman işlemlerinin yapılması önerilir. Yaranın enfeksiyon kapma riskini önlemek için hijyen kurallarına titizlikle riayet etmelisiniz.
  • Sağlıklı bir iyileşme için doğru beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Hekiminizin önerdiği diyet planına sadık kalmaya çalışmalı ve yeterli miktarda sıvı tüketimini sağlamaya özen göstermelisiniz.

İlginizi Çekebilir;

Ameliyat Öncesi Doktora Hangi Sorular Sorulmalıdır?

  • Ameliyatın beklentileri nelerdir? Operasyonun ardından hangi sonuçlar bekleniyor?
  • Ameliyatın beraberinde getirebileceği riskler ve olası komplikasyonlar nelerdir? Hangi anestezi yöntemi tercih edilecek ve anesteziye bağlı riskler ile yan etkileri nelerdir?
  • Ameliyat için gerekli süreyi ayırmam gerekiyor mu? Operasyon sonrası toparlanma dönemi ne kadar sürer? Hangi aktivitelerden kaçınmalıyım ve normal günlük rutinime ne zaman dönebilirim?
  • Ameliyat öncesinde yapmam gereken hazırlıklar nelerdir? Bunun içinde yemek yememe veya içme gibi kısıtlamalar yer alıyor mu? Ayrıca ilaç kullanımı veya diğer özel talimatlar hakkında bilgi edinmem gerekiyor mu?
  • Ameliyat sonrası evde bakım ve iyileşme süreçleri hakkında önerebileceğiniz şeyler nelerdir? Nelere dikkat etmeliyim? Hangi aktivitelerden uzak durmalıyım? Normal günlük hayatıma ne zaman dönebilirim?

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hastanın ameliyat sonrası beslenmesi, iyileşme sürecini hızlandırmak, vücudun gereksinim duyduğu besinleri almasını sağlamak ve olası komplikasyon riskini azaltmak amacıyla büyük bir önem taşır. Operasyon sonrası evde bakım sürecinin ilk evresinde, sindirim sistemi dinlenir ve yavaşça faaliyete geçer. Sıvı alımı bu aşamada önem taşır. Hasta; su, bitki çayları ve su bazlı çorbalar tüketilebilir. Hekim veya diyetisyen, ne kadar sıvı alınması gerektiği konusunda yönlendirmede bulunur.

Bir süre sonra evde bakım yapan kişi, hastaya sindirimi kolay ve yumuşak yiyecekler sunulabilir. Püre haline getirilmiş sebzeler, meyveler, yoğurt, ezilmiş et, balık veya tavuk ile yumuşak tahıllar bu aşamada tercih edilebilir. Besinleri yavaşça tüketmek ve iyice çiğnemek büyük önem taşır.

Ameliyat sonrası dönemde, vücudun iyileşme sürecine destek olacak besin maddelerini almak önemlidir. Protein, vitaminler, lif ve mineraller açısından zengin bir beslenme düzeni oluşturulması gerekir. Protein kaynakları (tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri), taze meyve ve sebzeler tercih edilebilir. Tam tahıllar ve sağlıklı yağların da bulunduğu çeşitli besinler içeren bir plan hazırlanabilir.

ameliyat sonrası iyileşme ve bakım

Ameliyat Sonrası Erken Hareketlenme Neden Önemlidir?

Ameliyat sonrası evde bakım için erken hareketlenme, kan dolaşımını artırarak pıhtı oluşumunu engeller, solunumu destekler ve kas fonksiyonunu korur. Hareketlenme sayesinde enfeksiyon riski azalır. Vücut fonksiyonları düzelir ve iyileşme hızlanır.

Ameliyat sonrası evde bakım kontrolünde gerçekleşen aktiviteler ve hareketler, eklem sertleşmesi ve doku yapışıklıklarının önlenmesine yardımcı olur. Erken hareketlenme, komplikasyonları azaltarak daha sağlıklı bir iyileşme süreci sağlayabilir.

Ameliyat Sonrası Dikişler Ne Zaman Sökülür?

Ameliyat sonrası dikişler, cerrahınızın önerdiği süreye bağlı olarak sökülebilir. Bu süre ameliyat türüne, dikiş tipine ve vücudun iyileşme hızına göre değişebilir. Doktorunuz en doğru bilgilere ulaşmanız konusunda rehberiniz olabilir.

Çoğunlukla 7 ila 14 gün arasında dikişlerin alınması uygun görülür fakat yaranın iyileşmesine göre kontroller sağlanabilir. Bazı durumlarda bu süre daha uzun veya daha kısa olabilir. Cerrahınızın talimatlarına uyarak iyileşme sürecinizi en iyi şekilde tamamlayabilirsiniz.

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Ameliyat sonrası evde bakım sürecinde ameliyat bölgesinde enfeksiyonlar meydana gelme riski bulunabilir. Yaranın ve çevresinin doğru şekilde temizlenmemesi enfeksiyon riskini artırabilir. Belirtileri şunlar olabilir:

  • Yara bölgesinde kızarıklık, şişlik, ısı artışı
  • Yara kenarlarında anormal akıntı veya irin
  • Artan ağrı
  • Ateş
  • Titreme
  • Bulantı
  • İdrar yaparken zorluk
  • Nefes darlığı
  • Halsizlik

Eğer evde bakım sırasında yara ve hastada bu belirtilerin bir ya da birkaçı bulunuyorsa mutlaka tıbbı yardıma başvurmanız gerekir.

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon Riskleri Nelerdir?

Ameliyat sonrası evde bakım yapılmadığında enfeksiyon riskleri, cerrahi kesinin bakteri ve mikroorganizmalarla temas etmesi nedeniyle artar. İyice sterilize edilmemiş ekipmanlar, yetersiz hijyen ve immün sistem zayıflığı enfeksiyon riskini artırabilir.

Yara yerinde ve çevresinde kızarıklık, şişlik, ateş, kötü koku gibi belirtiler enfeksiyonun işaretleri olabilir. Evde bakım görevlisinin belirtileri gözlemlemesi gerekir. Antibiyotik profilaksisi, hijyenik uygulamalar ve doktor tavsiyeleri ameliyat sonrası enfeksiyon riskini azaltmada büyük rol oynar.

Evde bakım sırasında enfeksiyon riskinin azaltılması için doktorun önerilerine harfiyen uymak ve düzenli pansumanları takip etmek gerekir. Pansuman evde yapılıyorsa sterilizasyon kurallarına uyulması, riski azaltmak için önem taşır.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci ve bakım hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı inceleyin.

Read more

Ameliyat Sonrası Yara Bakımı ve Pansuman Değişimi

ameliyat sonrası yara bakımı ve pansuman değişimi | Ekolife

Ameliyat sonrası sağlıklı bir iyileşme süreci için evde bakım çok önemlidir. Ameliyat sonrası yara bakımı ve pansuman değişimi, ameliyat bölgesinin iyileşmesi ve enfeksiyon riskinin azaltılması için kritik öneme sahiptir. Hekimin önerdiği şekilde yara temizliği ve pansuman değişimi düzenli olarak yapılması gerekir. Temiz ellerle, steril malzemeler kullanarak pansuman yapmak önemlidir.

İyileşme süreci boyunca yara çevresinde tahrişe neden olabilecek faktörlerden kaçınılmalıdır. Yara bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık gibi anormal durumlar fark edildiğinde hemen hekime başvurulmalıdır. Yara temizliğinin evde bakım ile düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılması ameliyat sonrası komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.

Ameliyat Sonrası Bakım ve Pansuman

Ameliyat sonrası evde bakım ve pansuman, cerrahi müdahalelerin ardından yara bölgesinin temiz ve sağlıklı bir şekilde iyileşmesine destek olur. Bakım ve pansuman gibi işlemler sağlıklı bir iyileşme süreci için önem taşır.

Evde bakım, ameliyat sonrası komplikasyonların önlenmesini sağlar. Aynı zamanda yaraların iyileşmesini hızlandırmada rol oynar. Hekimin önerdiği zaman aralıklarında yara çevresinin steril pansuman malzemeleriyle temizlenmesi gerekir. Bu pansuman işlemleri, enfeksiyon riskini azaltmada yardımcı olur.

Uygun El Yıkama

Evde bakım sırasında pansuman ve sargıların mutlaka düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Yaranın enfeksiyon kapmaması ve hijyeninin korunması için el mutlaka uygun şekilde yıkanmalıdır. Doğru el yıkama adımları şunlar olabilir:

  • İlk olarak elde bulunan mücevher veya takılar tamamıyla çıkarılmalıdır.
  • Eller ıslatılmalı ve ardından bir süre su altında bekletilmelidir
  • Ellere sabun ekleyerek 15 ile 30 saniye kadar elleri ovalamalıdır
  • Tırnakların altına kadar iyice temizleyerek iyice durulamalıdır
  • Son olarak ise temiz bir havlu ile tamamen kurulanarak işlemin sonlandırılması gerekir.

İlginizi Çekebilir;

Eski Pansumanı Çıkarma

Evde bakım sırasında pansumanınızı belirli aralıklarla değişmeniz sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmenizi sağlayacaktır. Pansuman değişikliği sırasında ise dikkat etmeniz gereken çeşitli aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar şu şekildedir:

  • Pansumana dokunmadan ellerinizin temiz olduğundan emin olun.
  • Tüm malzemeleri hazır bir şekilde yanınızda bulundurun.
  • Temiz ve hijyenik bir alanda değişim yapın.
  • Eski pansumanı çıkarırken bandı ciltten hafifçe çekin.
  • Eski pansumanı çıkarırken temiz ve tıbbi olan bir eldiven kullanın.
  • Pansuman yaraya yapışır ise ıslatarak yeniden deneyin.
  • Çıkarılan pansumanı bir torbaya koyarak kaldırın.
  • İşlemler bittikten sonra ellerinizi detaylı bir şekilde tekrar temizleyin.

ameliyat sonrası yara ve pansuman değişimi

Yara Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde bakım sırasında yara bakımı yaparken gazlı veya yumuşak bir bez kullanabilirsiniz. Bu bez yardımı ile yara etrafındaki cildinizi rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Yara bakımı için aşağıdaki adımları sırayla uygulayabilirsiniz:

  • Tuzlu su çözeltisi veya hafif sabunlu su ile temizliği gerçekleştirebilirsiniz.
  • Deri üzerinde bulunan drenajı hazırladığınız bez yardımı ile nazikçe silin. Kurumuş kanı ve diğer maddeleri de bu bez ile çıkarın.
  • Kimyasal içeren sabunları ise kesinlikle kullanmayın.

Eğer doktorunuz isterse:

  • Şırınga içerisinde tuzlu veya sabunlu su doldurun.
  • Şırıngayı 10 santimetre kadar uzak tutarak drenajı ve akıntıyı hafifçe yıkayın.
  • Yarayı iyice kurulamak için temiz ve kuru bir bez ile işlemi tamamlayın.

Bu önerileri doktorunuzun önerilerine uygun şekilde uygulayın. Eğer doktorunuz belirtmedi ise yara ve çevresine herhangi bir uygulama yapmayın.

Yeni Pansumanın Yerleştirilmesi

Doktorunuz evde bakım sırasında size yeni pansumanı yerleştirmeniz bilgiler verebilir. Bu bilgiler doğrultusunda dikkatli bir şekilde yeni pansuman yerleştirilmesini gerçekleştirebilirsiniz. Eski pansumanı çöpe atarak el hijyeninizi yeniden sağlayabilirsiniz. Pansuman değişiminde kullanılan kirli çamaşırlarınızı diğer çamaşırlarınızdan ayrı olarak yıkamak sterilizasyonu sağlamak için etkili olabilir. Bir pansumanı 2. Defa asla kullanmamak önerilir.

Doktorunuzu Hangi Durumlarda Aramalısınız?

Evde bakım ve evde pansuman işlemleri oldukça detay ve özen gerektiren konulardır. Hassas davranılmadığı durumlarda yaranın enfeksiyon kapması kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle pansumanın sterilizasyon kurallarına uygun ve doktorun önerileri doğrultusunda dikkatlice yapılması önerilir. Acil durumlarda ise doktor ile hemen iletişime geçilmelidir. Acil durumlar şunlar olabilir:

  • Yara bölgesinde ağrı, kızarıklık, kanama veya şişme varsa
  • Yara olduğundan daha derin, kuru ya da siyah görünüyorsa
  • Yaradan sıvı akıntı geliyor ise
  • Yara çevresinde bulunan drenaj artmış, kalınlaşmış veya rengi değişmiş ise
  • Yara çevresinde şiddetli kötü koku varsa (koku yarada iltihap oluştuğu anlamına gelir)
  • Ateş 38 °C ya da daha yüksekse de mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

Ameliyat sonrası yara bakımı ve pansuman değişimi hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı inceleyin.

Read more

Evde Bakım Hizmeti Nelerdir? Kimler Faydalanabilir?

evde bakım hizmetleri nedir | ekolife

Evde bakım hizmeti; yaşlı, engelli, hasta veya bakıma ihtiyaç duyan kişiler için sunulan kişiselleştirilmiş bir destek sunar. Hizmetler, günlük yaşam aktivitelerine yardımcı olma, ilaç yönetimi, kişisel hijyen bakımı, tıbbi kontrollerin takibi gibi önemli görevleri içerir.

Evde bakım hizmeti, bireyin ev ortamında kalma isteğine saygı duyarak psikolojik destek ve sosyal etkileşim sağlamayı da amaçlar. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, hareket kısıtlılığı yaşayanlar, rehabilitasyon sürecinde olanlar ve bakım gereksinimi duyan herkes bu hizmetlerden faydalanabilir.

Evde bakım hizmeti, bireylerin kendi evlerinde kalite yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak adına önemli bir rol üstlenir. Sunduğu avantajlar ve ev konforunda bakım sayesinde hem bireylere hem de ailelere büyük bir rahatlık ve destek sunar.

Evde Bakım Hizmeti Nedir?

Evde bakım hizmeti, ihtiyaç sahibi bireylere evlerinde özel ve kişiselleştirilmiş destek sağlamayı hedefler. Genellikle yaşlılar, engelliler, hastalar veya bakıma muhtaç herkes için sunulur. Evde bakım, bireylerin günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmayı, tıbbi gereksinimleri yönetmeyi, kişisel hijyen bakımını sağlamayı ve tıbbi kontrolleri takip etmeyi içerir.

Evde bakım hizmetleri yalnızca fiziksel değil, duygusal ve psikolojik destek de sunarak bireylerin tedavilerini evlerinde desteklemeye yardımcı olur. Bireylerin kurumsal bakım yerine kendi evlerinde kalma isteklerine cevap verir. İnsan odaklı yaklaşımı sayesinde yaşam kalitesini artırırken sevgi, saygı ve özenli bir şekilde hizmet verir.

İlginizi Çekebilir;

Evde Bakım Neleri Kapsar?

Evde bakım hizmeti, ihtiyaç sahibi bireylerin evlerinde sağlık, destek ve yardım ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar. Bu hizmet, günlük yaşam aktivitelerinden tıbbi bakıma kadar birçok detayla ilgilenir. Kişisel bakım, bireylerin banyo, giyinme, yemek yeme gibi günlük rutinlerini desteklemeyi içerirken; ilaç yönetimi ve tıbbi takip ise, reçeteli ilaçların düzenli ve doğru bir şekilde kullanımını sağlar.

Evde bakım hizmeti evden çıkamayan ve desteğe ihtiyaç duyan hastalar için alışveriş gibi ev işlerine de yardımcı olabilir. Fizyoterapi, konuşma terapisi gibi rehabilitasyon hizmetlerini de içerebilir. Psikososyal destek de evde bakımın önemli bir parçasıdır.

Evde bakım hizmeti, bireylerin rahatlıkla kendi yaşam alanlarında kaliteli bir yaşam sürdürmelerine olanak tanır. Hastalar, hizmet veren kişilerle iletişim kurarak yalnızlık hissini azaltır ve moral bulabilir. Hem hasta hem de hasta yakınlarına güvende oldukları hissini verir.

Evde Doktor ve Hemşirelik Hizmeti

Evde doktor ve hemşirelik hizmetleri, evde bakım hizmeti kapsamında yer alır. Hastaların ve ihtiyaç sahiplerinin ev konforunda, aileleriyle birlikte, profesyonel tıbbi yardım ve destek alabilmelerini sağlar. Evde doktor ziyaretleri, tıbbi muayeneleri ve tedavi planlarını içerirken evde hemşirelik hizmetleri yara bakımı, ilaç uygulaması, tıbbi cihazların yönetimi gibi önemli hizmetleri sunar.

Hastaların hastane ortamından uzakta, daha kişisel ve rahat bir deneyim yaşamalarını sağlar. Tedavi süreçlerine daha etkin katılımlarını teşvik eder. Doktor ve hemşirelik evde bakım hizmeti, özellikle kronik hastalıkları olanlar, yaşlılar, yatağa bağımlı hastalar ve iyileşme döneminde olanlar için büyük bir kolaylık ve rahatlık sunar.

Doğum Sonrası Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğum sonrası bebek bakımı, anne ve baba için unutulmaz bir deneyim olabilir fakat bazen yorucu ve karmaşık bir süreci beraberinde getirebilir.  Evde bakım hizmeti, yeni ebeveynlere büyük bir destek sunar. Uzman hemşireler ve bebek bakım uzmanları, anne ve babaların bebeklerine bakımı konusunda rehberlik ederler.

Bebeklerin uyku düzeni, beslenme zamanları, banyo ve giydirme gibi günlük rutinler profesyonel destekle daha kolay hale gelir. Bebeklerin cilt bakımı, aşı takibi ve gelişim izlemesi gibi önemli konularda da uzmanlar yardımcı olur.

Evde bakım hizmeti ebeveynlere bebeklerinin gelişim evrelerine uygun oyuncaklar ve aktiviteler hakkında da bilgi vererek bebeklerin sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerine destek olur. Bu hizmet, yeni anne ve babaların daha özgüvenli ve rahat bir şekilde bebekleriyle ilgilenmelerine yardımcı olarak unutulmaz bir aile deneyiminin keyfini çıkarmalarını sağlar.

Ameliyat Sonrası Evde Bakım

Ameliyat sonrası evde bakım hizmeti, iyileştirme sürecini destekler. Ameliyatın türüne bağlı olarak, ameliyat sonrası dönem zorlu olabilir ve doğru bakım büyük önem taşır. Bu süreçte, doktorun önerdiği ilaçları düzenli olarak almak ve önerilen dinlenme süresine uymak gerekir. Ameliyat bölgesinin temiz ve enfeksiyondan uzak tutulması, yara bakımının titizlikle yapılması enfeksiyon riskini önler.

Ameliyat sonrası dönemde sağlıklı bir beslenme düzeni edinmek, yeterli sıvı alımına dikkat etmek ve tıbbi randevulara düzenli olarak gitmek önemlidir. Evde bakımın psikolojik boyutu da unutulmamalıdır. Destek sağlayan aile ve arkadaşlarla iletişimi sürdürmek, moral ve motivasyonun yüksek tutulmasına yardımcı olur. Ameliyat sonrası evde bakım hizmeti, hastaların daha hızlı iyileşmesine ve sağlıklı bir hayata geri dönmelerine destek olur.

 

Evde Bakım Hizmetlerinden Kimler Faydalanabilir?

Evde bakım hizmeti talep eden birçok kişi evlerinde bu hizmetlerden yararlanabilir. Hizmetlerden faydalanabilecek kişiler şunlar olabilir:

  • Yaşlılar, günlük aktivitelerini sürdürmekte yardıma ihtiyaç duyduklarında evde bakım hizmetinden destek alabilirler.
  • Kronik hastalığı olanlar, ilaç yönetimi, tıbbi kontrollerin takibi ve özel bakım gereksinimleri için evde bakım hizmetlinden yararlanabilirler.
  • Engelli bireyler, hareket kabiliyeti kısıtlı olanlar veya özel ihtiyaçları olanlar, günlük yaşam aktivitelerinde yardımcı olacak profesyonel bakım hizmetlerine evde erişebilirler.
  • Rehabilitasyon sürecinde olanlar, evde fizyoterapi, konuşma terapisi gibi hizmetlerle iyileşme süreçlerini destekleyebilirler.
  • Bakıma muhtaç olan kişiler.

Evde Bakımın Avantajları Nelerdir?

Evde bakım hizmeti sağlık hizmetlerini ev ortamında ve rahatlığında sunduğundan avantajları da beraberinde getirir.

  • Hastalar kendi ev ortamlarında tedavi gördükleri için psikolojik olarak daha rahat hissederler ve stres düzeyleri düşer.
  • Aileleri ve sevdikleriyle bir arada olmanın verdiği destekle daha hızlı ve etkili bir iyileşme süreci yaşayabilirler.
  • Hastane enfeksiyonları riski azalır.
  • Evdeki kişiselleştirilmiş bakım, hastaların ihtiyaçlarına özel tedavi almasını sağlar.
  • Günlük yaşam aktivitelerine devam etmelerine olanak tanır, bu da yaşam kalitesini artırır.

Ameliyat sonrası evde hasta bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı inceleyin.

Read more

Ameliyat Sonrası Evde Hasta Bakımı

evde hasta bakımı | ekolife

Ameliyat sonrası evde hasta bakımı, cerrahi müdahale sonrasında sağlıklı bir şekilde iyileşmenin sağlanması için büyük önem taşır. Hasta, ameliyatın yorgunluğu ve vücudundaki değişikliklerle başa çıkmak için özenli bir bakıma ihtiyaç duyar.

Ameliyat sonrası dönemde enfeksiyon riski arttığından hijyen ve sterilizasyon konularına özellikle dikkat etmek gerekir. Evde hasta bakımıyla hastanın konforlu bir iyileşme süreci geçirmesini sağlamak adına ağrı yönetimi ve ilaç takibi önerilir.

Hastanın yatak istirahati ve aktivite düzenlemelerinin doktorun önerdiği şekilde uygulanması gerekir. Doktor, aktiviteler ve diğer detaylar hakkında yakınları bilgilendirir. Beslenme düzeni gözden geçirilerek sağlıklı ve dengeli bir diyet programının düzenlenmesi, iyileşme sürecini hızlandırır.

Ameliyat sonrası evde hasta bakımı sırasında, bireyin psikolojisinin de dikkate alınması gerekir. Moral desteği ve anlayış bu noktada önem taşır. Hasta ve hasta yakını arasında iletişim, sabır ve özverili yaklaşımlar daha hızlı ve sağlıklı bir iyileşme sürecinin temellerini oluşturur.

İlginizi Çekebilir; 

Ağrı Yönetimi Nasıl Yapılır?

Ameliyat sonrası evde hasta bakımında ağrı yönetimi, hastanın daha rahat bir iyileşme süreci geçirmesini destekler. Ağrıyı etkili bir şekilde yönetmek, hastanın konforunu artırmak iyileşme döneminde stresi azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırma konusunda destek olabilir.

Evde hasta bakımı için ağrı yönetimi, doktorun önerdiği ağrı kesicilerin düzenli kullanımını içerir. İlaçların dozajı ve zamanlamasının mutlaka doktorun önerdiği şekilde planlanması gerekir. Ameliyat yaralarının etkilenmemesi adına hastanın rahat pozisyon almasını sağlamak için yatak konforuna dikkat etmek gerekir.

Soğuk kompresler veya sıcak su torbaları gibi yöntemler de ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Hasta, ağrı seviyelerini ve değişiklikleri doktoruyla düzenli olarak paylaşabilir. Bu sayede doktor, ağrı yönetim planını doğru şekilde tasarlayabilir.

Cerrahi Bölge Bakımı Nasıl Yapılır?

Ameliyat sonrası evde hasta bakımı, cerrahi bölge bakımını da kapsar. Enfeksiyon riskini azaltmak ve yaranın sağlıklı bir şekilde iyileşmesini desteklemek adına cerrahi bölgenin bakım ve temizliğine de özen göstermek gerekir.

Evde hasta bakımı yapan kişinin cerrahi bölge bakımı yaparken elleri temizlemek ve eldiven takmak enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltır. Yara etrafındaki bölgeyi temiz ve kuru tutmak bu noktada önem taşır. Yara çevresindeki pansumanın temizliği ve değiştirilmesi, doktorun tavsiyelerine uygun olarak düzenli olarak gerçekleştirilmesi tavsiye edilir.

Pansuman malzemelerini daima steril tutulması ve yara üzerine temas ettirilirken hijyen kurallarına uyulması önemlidir. Yara bakımı sırasında herhangi bir kızarıklık, şişlik, iltihaplanma veya kötü koku gibi belirtiler varsa daha büyük problemleri önlemek adına önlem alınması gerekir.

Doktorun önerdiği şekilde yara bakımı ürünleri kullanılması ve yara iyileşene kadar doktorun talimatlarına kesinlikle uyulması gerekir. Evde hasta bakımı kapsamında yapılan doğru cerrahi bölge bakımı enfeksiyon riskini minimize edilebilir. Daha hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci desteklenebilir.

Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Evde hasta bakımı yapan kişinin enfeksiyon belirtilerini bilmesi ve yaranın enfeksiyon belirtilerini gözlemlemesi gerekir. Kızarıklık, şişlik, aşırı sıcaklık artışı veya ağrı yara çevresinde sık görülen belirtiler arasında sıralanabilir.

Yara etrafında kötü koku, iltihap veya cerahat oluşumu, enfeksiyonun göstergesi olabilir. Ateş yükselmesi, titreme, halsizlik ve iştahsızlık gibi genel belirtiler de enfeksiyonun habercisi sayılabilir.  Bu tip belirtileri fark edildiğinde hemen doktora başvurulması ve yapılan erken müdahaleler enfeksiyonun yayılmasını önleyerek tedavi sürecini daha etkili ve hızlı şekilde tamamlanmasını sağlar.

evde hasta bakımı

Ameliyat Sonrası Kabızlık

Cerrahi müdahale sonucu vücutta yaşanan değişikliklerden kaynaklanabilen yaygın problemlerden bir tanesi de kabızlıktır. Ameliyatın neden olduğu stres, hareketsizlik ve ağrı nedeniyle sindirim sistemini yavaşlatabilir. Ameliyat sonrası kullanılan ağrı kesicilerin bazıları da sindirim sistemini olumsuz etkileyerek kabızlığa neden olabilir.

Kabızlık belirtileri arasında karın ağrısı, şişkinlik, dışkılama zorluğu ve düzensiz dışkılama yer alır. Kabızlığın önlenmesi veya tedavisi için lif açısından zengin beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli egzersiz ve mümkünse evde hasta bakımı sırasında doktorun önerdiği müshil veya ilaçlar kullanılabilir.

Ameliyat sonrası dönemde kabızlık, hastanın rahatsızlığını artırabileceğinden evde hasta bakımı yapan kişilerin bu duruma karşı da dikkatli olması önerilir. Kabızlık problemi söz konusu olduğunda ivedilikle beslenme programının düzenlenmesi ve doktora başvurulması tavsiye edilir. Uygun müdahaleler ve doktor kontrolleri sayesinde kabızlık kontrol altına alınır ve iyileşme sürecine karşı olumsuz etkileri ortadan kaldırılabilir.

Ameliyat Sonrası Zatürre

Cerrahi müdahaleler sonrasında, zayıflamış bağışıklık sistemi ve hareketsizlik nedeniyle akciğer enfeksiyonu da görülebilir. Ameliyatın ardından genellikle yatağa bağımlı bir süreç geçiren hastaların zatürre riski artabilir.

Zatürre enfeksiyonunun belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, balgam üretimi, göğüs ağrısı ve halsizlik sıralanabilir. Ameliyat sonrası zatürrenin riskini azaltmak için hastaların solunum egzersizleri yapması ve sık sık pozisyon değiştirmesi faydalı olabilir. Evde hasta bakımını üstlenen kişilere, hastanın mümkün olduğunca erken hareket etmeye başlaması konusunda uyarılar yapılır.

Zatürre enfeksiyonu riskini azaltmak için doktor tarafından aşılar ve ilaçlar tavsiye edilir. Bunların düzenli olarak kullanılması bu aşamada önem taşır. Bağışıklığı zayıflamış hastalar için zatürre ciddi ve hayati bir durum olabileceğinden belirtiler ortaya çıktığında acil tıbbi müdahalenin yapılması gerekir. Evde hasta bakımı ile erken teşhis ve tedavi hastanın hayatını güvenceye almaya yardımcı olabilir.

Fiziksel Aktivite

Ameliyat sonrası dönemde fiziksel aktivitelere özen gösterilmesi gerekir. Hastanın sağlıklı iyileşmesi ve güç kazanması için mümkün olduğunca erken dönemde hareket etmeye başlaması önerilir. Aktivite düzeyi ise ameliyatın türüne, hastanın genel sağlık durumuna ve doktorun önerilerine göre düzenlenir.

Hafif yürüyüşler veya solunum egzersizleri gibi düşük yoğunluklu aktiviteler, dolaşımı artırıcı rol oynar. Akciğer ve bağırsak fonksiyonları desteklenir. Ameliyatına ardından yapılan aktiviteler; kan pıhtılarını önlemek, kas kütlesini korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek açısından da önem taşır. Evde hasta bakımını üstlenen kişi, tüm bunlar hakkında bilgilendirilir.

Aktivitelerin, aşırıya kaçmadan ve doktorun önerdiği sınırlar içinde gerçekleşmesi gerekir. Planlama yapılırken dinlenmeye de zaman ayrılması ve vücudun konforunun önemsenmesi tavsiye edilir. Doktor, aktivite düzeyini ve programını oluşturmada yardımcı olur. Yavaş ve kontrollü bir şekilde gerçekleştiğinde zatürre, kabızlık ve diğer olumsuz etmenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olduğundan iyileşme süreci desteklenebilir.

Ameliyat sonrası evde hasta bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı inceleyin.

Read more

Evde Fizik Tedavi Hizmeti Nedir? Ne İşe Yarar?

evde fizik tedavi

Fizik tedavi ile çeşitli nedenlerle kaybedilen vücut fonksiyonları geri kazandırılması amacıyla gerçekleştirilen uygulamalardır. İstanbul evde fizik tedavi hizmetine başvurarak dildiğiniz alanda fizik tedavi hizmeti alabilirsiniz.

Hastalıklar, travmalar, yaşlılık gibi pek çok insan vücudundan fiziksel fonksiyon bozukluklarına ya da fonksiyon kayıplarına neden olabilmektedir. Elektrik uygulamaları, egzersizler ve sıcak- soğuk uygulamalar gibi daha pek çok teknik kullanılarak fonksiyonların geri kazanılması amaçlanmaktadır.

Fizik tedavi işlemleri, fizyoterapistler tarafından gerçekleşmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ve modern aletler sayesinde hastane dışında da fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. İstanbul evde fizik tedavi hizmetleri ile önce ön görüşme sağlayarak sonrasında çeşitli fizik tedavi hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Fizik tedavi merkezlerinde doktor, hemşire, fizyoterapist bağlamında fizik tedavi bağlamında klinik hizmetler sağlanmaktadır. Doktor tarafından muayene olan ve kullanılacak teknikler belirlendikten sonra fizik tedavi hizmeti eve taşınmaktadır. Bu hizmet sayesinde kişi ya da kişiler hastane ye da kliniğe ihtiyaç duymadan ve gitmeye gerek kalkmaksızın evlerinde tedavi görebilmektedir.

Fizyoterapi uygulamaları 17. Yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. Gün ve gün gelişen bu uygulama ve tedaviler artık günümüzde eve hizmet boyutuna ulaşmıştır. Tedavi alma boyutunu kolaylaştıran bu uygulamalar ile sağlığa kavuşma süreci ev ortamda sağlanabilir olması talep oranını arttırmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

İstanbul Evde Fizik Tedavi Hizmeti

Fizyoterapide çeşitli tedavi araçları kullanılmaktadır. Uygulanacak tedavi yöntemi ve tekniği hastanın durumu ve tanısı bağlamında doktor tarafından belirlenmektedir. Tüm bu tedavi uygulamaları eve gelen fizyoterapist tarafınca bilinçli bir şekilde uygulanmaktadır. Fizik tedavide amaç fonksiyon kaybını önlemek, mevcut fonksiyon kaybını durdurmak ve fiziksel fonksiyonları geri kazandırmaktır.

Temel fizik tedavi uygulamaları şunlardır;

  • Soğuk uygulamalar
  • Sıcak uygulamalar
  • Mekanik cihazlar
  • Elektroterapi
  • Fiziksel egzersizler

Fizyoterapi uygulanacak endikasyonlar ise şunlardır;

  • Yaşlı rehabilitasyonu
  • Yanıklardan sonra rehabilitasyon
  • Romatizmal fonksiyon bozukluklarında rehabilitasyon
  • Fıtık rehabilitasyonu
  • Ortopedik hastalıkların rehabilitasyonu
  • Travma sonrası rehabilitasyon
  • Koruyucu fiziksel rehabilitasyon
  • Edimsel ya da doğumsal kaynaklı kemik bozukluklarında rehabilitasyon
  • Sinir ya da kas hastalıklarında rehabilitasyon

Bireyler çeşitli nedenlerle fiziksel fonksiyon kayıpları yaşayabilmektedir. Bu fonksiyon kayıplarında durum bağlamında hastanede tedavi süreci olabileceği gibi evde tedavi de sağlanabilmektedir. İstanbul evde fizik tedavi hizmeti de evde fizyoterapi gereken tüm hastalar için profesyonel tedavi teknikleriyle hizmet vermektedir.

İnsan vücudunda gerçekleşen fonksiyon kayıplarının tedavisi genellikle durum değerlendirilerek hastanede gerçekleştirilmektedir. Ancak gelişen tıp uygulamaları ve cihazlar sayesinde artık pek çok durumda fizyoterapi hizmeti eve taşınmıştır. Evde fizik tedavinin gerçekleştiği durumlar;

Spor yaralanmaları: Gerçekleştirilen herhangi bir spor esnasında gelişen sakatlıklar evde fizyoterapi ile tedavi edilebilir. Fonksiyon kaybı yaşanan uzuvlar durumu değerlendirildikten sonra uygun yöntem ve tekniklerle rehabilite edilir.

Post-op süreçler: Ameliyat sonrasında hastanın fizyoterapiye ihtiyacı doğabilir. Özellikle ortopedi ve travmatoloji cerrahisi sonrasında bu durum geçerlidir. Çeşitli ekipmanlarla hastaya evde fizyoterapi uygulanır.

Nörolojik hastalıklar: Paralizi, felç, serebrovasküler hastalıklar ve daha fazlası olan nörolojik hastalıklar vücudun çeşitli uzuvlarında kısmi ya da tamamen fonksiyon kaybı yaşatmaktadır. Bu hastalarda fizik tedavi şarttır. Özellikle paralizi ve felç yaşamış bireylerde fonksiyon kazanımı önem arz etmektedir.

Kas ve eklem hastalıkları: Kaslarında ve eklemlerinde sağlık sorunu yaşayan her birey İstanbul evde fizik tedavi hizmetinden yararlanabilmektedir. Bu hizmet ile sağlığa kavuşma süreci hızlanmaktadır.

evde fizik tedavi

 

Evde Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Evde fizyoterapi almak için önce doktor ile görüşmek gerekir. Eğer doktor mevcut hastalık durumunuzun evde fizyoterapi almaya uygun olduğunu belirtirse fizyoterapist bulmak gerekir. Sağladığımız evde fizyoterapi hizmeti ile alanında uzman fizyoterapistlerimiz belirlenen periyodlar eşliğinde tarafınıza hizmet sağlamaktadır.

Öncelikle fizyoterapist hastayı değerlendirir. Değerlendirme sonrasında hastanın mevcut tanısına uygun teknik ve yöntemler konusunda hasta ve ailesine bilgi verir. Ardından planlama ve fizyoterapi seansları belirlenir. Belirlenen periyodlarda fizik tedavi gerçekleştirilir. Bu süreçte hastanın gelişimi takip edilir ve kaydedilir. Fizik tedavi sürecinde hasta izlenir, iletişim ön planda tutulur, böylelikle tam anlamıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon sağlanması amaçlanır.

Fizik Tedavi Hareketleri Nelerdir?

İstanbul evde fizik tedavi bağlamında gerçekleştirilen fizyoterapide çeşitli egzersizler bulunmaktadır. Her bir egzersiz alanın kendine özgü hareketleri bulunmaktadır. Genel anlamda egzersizleri sınıflandıracak olursak;

  • Eklem ve eklem bölgesi egzersizleri
  • El- kol egzersizleri
  • Ayak- bacak egzersizleri
  • Boyun egzersizleri
  • Denge ve koordinasyon egzersizleri
  • Güç katma ve güçlendirme egzersizleri

Yukarıdakilere ek olarak daha pek çok egzersiz çeşidi bulunmaktadır. Hastanın mevcut tanısı, genel durumu ve imkanları dahilinde en uygun egzersizler belirlenerek fizik tedavi gerçekleştirilmektedir.

Evde Fizik Tedavi Cihazları Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Fizyoterapi olarak da bilinen fizik tedavi kişinin fiziksel sağlığına yeniden kavuşmasını amaçlayan ve bu sürede rehabilitasyon sağlayan bir alandır. İstanbul evde fizik tedavi ile evde terapi alabilecek her birey için çeşitli fizyoterapi uygulamaları sağlanmaktadır. Fizyoterapinin kişi sağlığı açısından pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kişiye özgü tedavi planlaması
  • Rehabilitasyonun sağlanması
  • Ev konforunun sağlanması
  • Ulaşım ve iletişim sorununun olmaması
  • Hareketliliğin sağlanması
  • Fiziksel açıdan bağımsızlığın amaçlanması
  • Post-op süreçlerde iyileşme sürecini hızlandırması
  • Planlama kişiye özel olduğundan zamanlama sorunu yaşanmaması
  • İleri yaş (geriatri) hastaları için güvenli bir ortam sağlaması

Evde Fizik Tedavi Ücreti

İstanbul evde fizik tedavi hizmeti ile doktor tarafından uygun görülen fizik tedavi hastaları evlerinde konforlu ve rahat bir şekilde tedavi görmektedir. Evde sağlık hizmeti kapsamında gerçekleştirilen bu prosedür avantajları ile kişi rehabilitasyonunda da önemli bir yere sahiptir.

Evde fizyoterapi süreci fizyoterapistler tarafınca yönetilen bir süreçtir. Planlaması, uygulaması ve takibi fizyoterapistlerce gerçekleşir. Hastane gereksinimi olmadan gerçekleştirilen bu hizmetin maliyeti oldukça merak edilmektedir. Evde fizik tedavi ücreti hakkında detaylı ve doğru bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Evde fizik tedavi hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı inceleyin.

Read more

Yutma Bozukluğu ve Yutma Bozukluğu Terapisi

yutma bozuklugu

Yutma bozukluğu çeşitli nedenlerle oral alımın güçleşmiş olduğu klinik tablolara verilen genel addır. Yutmada güçlüğün oluşması ya da hiç yutamama gibi durumlar nörolojik hastalıklar, beyin hasarları, inme gibi çeşitli klinik tablolarda görülmektedir.

Yutmada yaşanan güçlükler ya da yutma bozuklukları besin alınımını etkilemektedir. Hayati sistemlerden birisi olan sindirim sistemini etkileyen bu hastalıkların ivedilikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü yeterli besin alınamaması durumu başta beslenme kaynaklı sorunlara neden olsa da sonrasında diğer sistemik rahatsızlıklara da zemin hazırlayabilmektedir.

Yutma bireyin anne karnında kazandığı ve doğum itibariyle uygulamaya başladığı bir fonksiyondur. Bu fonksiyonun gerçekleşmesinde çene kasları, dil, tükürük, farenks ve özefagus unsurları bulunmaktadır. Beslenmenin sağlanabilmesi için yutma fonksiyonlarının kusursuz çalışmaya devam ediyor olması gerekir.

İncelendiğinde birey için refleks haline gelen yutma işlevindeki bozukluklar kişi sağlığını doğrudan etkilemektedir. Yutma bozukluğu çeşitli nedenlerle doğuştan ya da sonradan gelişebilmektedir. Farklı hastalıklar, travma ve kazalar yutma bozukluklarına neden olabilmektedir. Yutma bozukluklarına neden olan bazı tanılar ise şunlardır;

  • Paralizi
  • Felç (İnme)
  • Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)
  • Multiple Skleroz (MS)
  • Serebrovasküler Hastalıklar (SVO)
  • Beyin Kanaması
  • Ezonifolik Özefajit
  • Özefagusta Fırıklaşma
  • Reflü Tipleri
  • Gırtlak Kanseri Tipleri
  • Demans (Bunama)
  • Parkinson
  • Özefagus Tümörleri

İlginizi Çekebilir;

Yutma Bozukluğu Nedir?

Yutma bozukluğu, çeşitli nedenlerle yutma fonksiyonunun geçici ya da tamamen ortadan kalktığı durumları ifade etmektedir. Yutma fonksiyonu istemli başlayan ama refleks olarak devam eden bir fonksiyondur. Bu refleksin kazanımı anne karnında başlar. Sağlıklı bir birey ise günde ortalama 1200 kez yutkunmaktadır.

Yutma bozukluğunun geliştiği durumlarda doktora başvurmak gerekmektedir. Kişi yutmada güçlük çekiyor ya da hiç yutamıyorsa besinleri aspire edip boğulma riski taşımaktadır. Yutma sorunu olan kişilerin beslenmelerinde farklı yollar izlenmektedir.

Yutma bozukluğunda herhangi bir adım atabilmek için öncelikle bireyin hastalığının teşhis edilmesi gerekmektedir. Kişide görülen bazı semptomlar kişiyi hastaneye girmeye sevk eder. Böylelikle gerekli tanılama testleri yapıldıktan sonra tanı alır. Kişide görülen semptomlar ise şunlardır;

  • Çiğnemede güçlük çekme
  • Geç yutma ya da hiç yutamama
  • Beslenmede zorluk
  • Kusma, bulantı
  • Yiyecekleri aspire etmek
  • Kilo kaybı

Yutma güçlüğüne tıp dilinde disfaji adı verilmektedir. Disfajinin üç türü bulunmaktadır. Bu türler yutma aşamaları bağlamında ortaya çıkmaktadır. Bunlar: oral disfaji, faringeal disfaji ve özefageal disfajidir.

Yutma bozukluğu geliştiği durumlarda vücutta ciddi bir besin gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Bunun karşılanmaması kilo kaybı ve dehidratasyon gibi ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır. Bunun önlenmesi için bu sağlık sorununun rehabilitasyonu gerekmektedir. Gerekli teknik ve yöntemler ile vücudun alması gereken besine ulaşması sağlanmalıdır.

Yutma bozukluklarının tedavi edilebilmesi için öncelikle tanımlanması gerekmektedir. Tanı koyarken çeşitli tıbbi aletler kullanılabileceği gibi kullanılmaksızın terapistlerce de tanımlanabilir. Yutma güçlüklerinde tanılama için en çok kullanılan teknik Videofloroskopi bir diğer adıyla Modifiye Baryum Yutma Çalışması (MBYÇ) olarak bilinmektedir.

yutma bozuklugu

Yutma Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Yutma bozukluğu tedavisinde tanılama sürecinde rol oynayan konuşma ve dil terapistleri rol almaktadır. Konuşma ve dil terapisti tarafından hasta detaylıca incelenir ve tedavi yöntem ve tekniklerine karar verilmektedir.

Hastanın mevcut tanıları, yutma bozukluğuna neden olan durum ve semptomlar değerlendirilmektedir. Detaylı anamnez alındıktan sonra fiziksel değerlendirilmeye geçilir. Fiziksel değerlendirilmede yutma sürecinde rol alan ağız ve çene kaslarının hareketleri izlenir. Çiğneme ve yutma sürecinin uzunluğu ve bu süreçteki zorlanmalar takip edilir. Tüm bu değerlendirilmelerden sonra gerekli ise Modifiye Baryum Yutma Çalışması (MBYÇ) yapılır. Bu test yutma bozukluklarının tanımlanmasında kullanılan ayırıcı tetkiklerin başında gelmektedir.

Yutma bozukluklarında kullanılan temel üç tip tedavi yöntemi vardır:

  • Yutma bozukluğu terapileri
  • Diyetler
  • PEG ile beslenme

Bozukluk tanımlandıktan sonra derecesi doğrultusunda tedaviye başlanır. İleri seviyede olmayan yutma bozuklarında diyetler oluşturulur ve bir yandan yutma bozukluğunu ortadan kaldırmak amacıyla terapilere başvurulmaktadır.

Ancak ileri seviye bozukluklarda oral alım mümkün olmayacağından PEG (Perkütan Endoskopik Gastrostomi) tekniğine başvurulmaktadır. PEG uygulamasında batından mideye bir katater ile beslenme yolu açılır. Bu beslenme yolu uygun görülen besinler ile beslenmeyi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

PEG herhangi bir komplikasyon gelişmediği sürece aylarca kullanılabilmektedir. PEG ile besin direk mideye ineceğinden bu beslenme tipine uygun besinlerin hazırlanılmasına önem gösterilmelidir.

Yutma Bozukluğu İçin Kullanılan Değerlendirme Yöntemleri

Yutma bozukluğu değerlendirilmesi ve teşhis edilmesi genellikle konuşma ve dil terapistleri tarafınca gerçekleştirilmektedir. Terapist hastayı kas gücü, yutma süreci açısından detaylı bir şekilde takip eder ve değerlendirilir. Ancak tanı konulurken daha objektif bir değer elde edilmesi açısından bazı tekinkilere başvurulması gerekmektedir.

Yutma bozukluklarında tanımlama açısından objektif veriler elde etmek açısından Modifiye Baryum Yutma Çalışması (MBYÇ) kullanılmaktadır. Bu teknik videofloroskopi olarak da bilinmektedir. Bir diğer tercih edilen test ise Fiberoptik Endoskopik Yutma Çalışması (FEYÇ) tekniğidir. Bu teknikler görüntüleme yöntemleridir. Fiziksel açıdan değerlendirilen hasta bu görüntüleme teknikleri ile objektif tanımlama alır.

Yutma Bozukluğu Tedavisi İçin Kullanılan Terapi Yöntemleri

Yutma bozukluğu tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi terapilerdir. Dil ve konuşma terapistleri çeşitli nedenlerle kaybedilen ya da zarar gören yutma yetisini geri kazandırmayı amaçlarlar. Bu bağlamda ise çeşitli terapilere başvurmaktadırlar.

Yutma güçlüğü yaşayan bireylerde öncelik beslenmenin sağlanmasıdır. Çünkü beslenme sağlanamadığı taktirde çeşitli komplikasyonlar gelişebilmektedir. Beslenmede güçlük yaşayan bu bireylerde amaç uygun besin tipi ile beslenmenin azar azar ve sık bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Beslenme açısından sorunun en aza indirildiği ve kaldırıldığı durumda bir yandan da terapiler gerçekleştirilmelidir.

Yutma bozukluğu tedavisi için kullanılan terapi yöntemleri şunlardır;

  • Duyusal uyarılmayı sağlamak
  • Telefi edici manevralar
  • Doğrudan terapi yöntemleri
  • Dolaylı terapi yöntemleri

 

Yutma bozukluğu hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.

Read more

Evde Serum Hizmeti

evde serum hizmeti

Evde sağlık hizmeti kapsamında gerçekleştirilen evde serum hizmeti tedavi edici sağlık uygulamalarından birisidir. Çeşitli sebeplerle hastane ya da kliniğe gitmeye gerek kalmadan hastalara evlerinde tedavi imkanları sunulmaktadır.

Serumlar kanın bileşenlerinden oluşan ve damar içine (IV) uygulanan medikal ürünlerdir. Serumlar bireyde sıvı ve elektrolit dengesini sağlamak, tedavi uygulamak, oral beslenemeyen hastalarda beslenmeyi sağlamak gibi pek çok amaçla kullanılmaktadır.

Hipertonik SerumlarHipotonik Serumlarİzotonik Serumlar
%3 Sodyumklorür (NACL)

%5 Sodyumklorür (NACL)

%10 Dekstroz

%5 Dekstroz- %0,45 NACL

%5 Dekstroz- %0,9 NACL

%5 Dekstroz Ringer Laktat

%0,45 Sodyumklorür (NACL)

%0,33 Sodyumklorür (NACL)

%0,225 Sodyumklorür (NACL)

%5 Desktroz

%0,9 NACL

 

İlginizi Çekebilir;

Evde Serum Hizmeti Nedir?

Evde serum hizmeti kişinin sağlık durumu bağlamında reçete edilen serum dahili tedavisinin evde gerçekleştirilmesidir. Bu hizmet ile hasta bireyler hastaneye gitmeye gerek kalmaksızın evlerinde konforlu bir şekilde tedavi süreçlerini gerçekleştirebilmektedirler.

Intravenöz yani dama içi uygulaması gereken tüm ilaçlar (vitamin, antibiyotik, antipiretik ve benzeri) evde bakım hizmeti bağlamında serum eşliğinde verilmektedir. Serum takılması için iletişime geçerek süreç planlaması ve taleplerinizi tarafımıza iletebilirsiniz.

Teşhis edilmiş hastalıklarda klinik takip gerekmiyorsa kişi normal yaşantısına devam etmektedir. Ancak bu sürede tedavisini de alması gerekmektedir. Tedavisini almak için hastaneye gitmek istemeyen ya da çeşitli sebeplerle evde tedavi görmek hastalar evde serum hizmetiyle tedavisini olmaktadır.

evde serum hizmeti

Evde Serum Takma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Evde serum hizmeti alabilmek için öncelikle evde sağlık hizmeti veren klinik ya da kurumlarla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Eğer mevcut teşhis ve ilaçlar mevcut ise bu belirtilmelidir. Ancak ağrı, soğuk algınlığı gibi tedavi tabloları var ise bu bağlamda ilaçlar hazırlanır ve serum olarak hastaya verilir.

Hangi Hastalar Evde Serum Takma Hizmeti Almalıdır?

  • Onkoloji bağlamında tanısı olan hastalar
  • Enfeksiyon tanısı olan hastalar
  • Ameliyat sonrası post-op süreçte evinde olan hastalar
  • Dehidratasyon yaşayan hastalar
  • Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi viral hastalıklarda vitamin takviyesi almak isteyen hastalar
  • Sıvı- elektrolit dengesizliği olan geriatrik hastalar
  • Hastane kliniğinde tedavi sürecini devam ettirmek istemeyen hastalar

Evde Serum Hizmeti Avantajları

  • Ev ortamı kişiyi daha rahat ve konforlu hissettireceğinden tedavi sürecini pozitif etkiler.
  • Hastaneye ya da kliniğe gitmeye gerek kalmaksızın tedavi hastanın ayağına gelir.
  • Hastane ortamından uzak olunduğu için enfeksiyon riski daha düşüktür.
  • Zaman tasarrufu sağlar ve planlama sayesinde tedavi sürecinin belirleyicisi hasta olur.
  • Hastaneye gitmekte zorluk yaşayan hastalar için kolaylık sağlar.
  • Evde serum hizmeti haftanın her günü sağlanan bütüncül bir tedavi hizmetidir.

Evde Serum Takma İşlemini Kimler Tarafından Yapılabilir?

Evde serum takılması hemşireler tarafından gerçekleştirilir. Hastaya intravenöz yani damar içi ilaç uygulama yetkisi doktor ve hemşirelere aittir. Tedavinin karar veren tarafı doktor uygulayan tarafı ise hemşiredir. Bu bağlamda evde sağlık hizmetinde serum hizmeti hemşire tarafından sağlanmaktadır.

Doktor tarafınca uygun görülen ilaç ya da ilaçlar izotonik, hipertonik ya da hipotonik serumlara katılarak hastaya evde uygulanmaktadır. Bu sürecin takibi hemşireye aittir. Tedavi ev ortamında gerçekleştirildiğinden kullanılan ilaçlara hastanın alerjisi olup olmadığı teyit edilmektedir. Olası alerji riskini azaltmak amacıyla seruma bazı ilaçlar da katılmaktadır. Kullanılacak ilaçların son kullanım tarihleri, etkileşim durumları gibi önemli huşular hemşire tarafından kontrol edilir ve sonrasında tedaviye başlanır.

Evde Serum Hizmeti Kapsamında Sunulabilecek Tedaviler

Evde serum hizmeti kapsamında tüm tedaviler değil ev ortamında gerçekleştirilebilecek tedaviler yapılmaktadır. Hastane ortamında takip edilmesi gereken tedavi süreçleri haricinde tüm tedavi süreci ev ortamında da sağlıklı bir şekilde sağlanmaktadır.

Birey ağızdan yani oral olarak beslenmekte güçlük çekiyor ya da hiç beslenemiyorsa damar içi beslenmeye geçildiği taktirde bu beslenme süreci evde sağlık ile gerçekleştirilmektedir. Birey onkoloji bağlamında kemoterapi alıyorsa ve evde tedavisi mümkün ise evde serumlar dahilinde tedavisi yapılır.

Bakıldığında evde serum talepleri genellikle mevsim geçişlerinde yakalanılan viral hastalıklar ya da sıvı-elektrolit dengesizliğinde oluşur. Bu tip klinik tablolarda uygun serum çeşidine gerekli elektrolitler, vitaminler eklenerek damar yolu ile tedavi yapılır. Eğer enfeksiyon var ise bu tedaviye antibiyotikler de dahil edilir.

Bir diğer evde IV tedavi gerektiren klinik tablo ise ağrılardır. Ameliyat sonrası dönemde ağrı, akut ağrı ya da kronik ağrılarda evde serum hizmeti ile serum içerisine atılan ağrı kesiciler ile ağrı yönetimi sağlanır.

Evde Serum Hizmeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde serum hizmeti talep gören bir sağlık hizmetidir. Ancak bu hizmet sağlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Uygulanacak ilaca hastanın alerjisi olup olmadığının belirlenmesi
  • Tedavide kullanılacak serum ve ilaçların miadının dolmamış olması
  • Tedavide kullanılacak ilacın uygun formatta olduğunun kontrol edilerek uygulanması
  • Damar yolu açıldıktan sonra sabitlenmeli ve açıklığı kontrol edilmeli
  • Tedavi sürecinde hastanın genel durumunda değişiklik gözlemlenirse tedavi durdurulmalı
  • Damar yolu ve çevresinde tedavi esnasında şişme, kızarıklık gibi komplikasyonlar geliştiği taktirde tedavi durdurulmalı

Evde Serum Takma Hizmeti Ücretleri

Günümüzde evde sağlık hizmetleri oldukça gelişmiş sistemlere sahiptir. Hastalar artık kolay yollarla evlerinde konforlu ve güvenli bir şekilde tedavilerini alabilmektedir. Evde serum hizmeti bağlamında uygulanacak hizmet eve gelen hemşire tarafından gerçekleştirilmektedir.

Özellikle hastaneye gitmekte sorun yaşayan ya da gitmek istemeyen bireyler evde tedavi olmayı talep etmektedirler. Bu bağlamda eve hemşire gelerek tedaviyi yapmaktadır. Oldukça yaygın bir sağlık hizmeti haline gelen bu hizmetin maliyeti oldukça merak edilen bir konudur. Evde serum taktırmanın maliyeti için bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Evde yaşlı bakımı ve serum hizmeti hakkında daha fazla bilgi için Youtube kanalımızı inceleyin.

Read more

Evde Kulak Temizleme Hizmeti

evde kulak temizleme hizmeti

Kulaklarımız, sağlığımız ve duyularımız için hayati öneme sahip organlardır. Ancak zamanla çeşitli nedenlerle kulaklarımızda kir ve kirleticilerin birikmesi kaçınılmaz olabilir. Kulak kirinin doğru bir şekilde temizlenmesi, işitme problemlerini önlemenin yanı sıra, genel kulak sağlığımızı korumak açısından da oldukça önemlidir. Geleneksel pamuklu çubuklar veya kulağa zarar verebilecek diğer yöntemlerden kaçınmak, kulak temizliği konusunda profesyonel bir yaklaşım sunar. İşte bu noktada, evde kulak temizleme hizmeti devreye girer.

Kulak sağlığınızı riske atmadan, uzmanların gözetiminde, konforlu bir çözümle kulaklarınızı temizlemek için evde kulak temizleme hizmeti, sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önemli bir adım olabilir. O nedenle rehberimizde de evde kulak temizleme hizmetinin avantajlarına ve nelere dikkat etmeniz gerektiğine yakından göz atacağız. Kulaklarınızın sağlığını korumak ve güvenli bir şekilde temizlenmesini sağlamak için bu hizmetin sizin için nasıl bir çözüm olduğunu keşfetmek için okumaya devam etmelisiniz!

İlginizi Çekebilir;

Evde Kulak Temizleme İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Evde kulak temizleme hizmeti sayesinde daha sağlıklı ve hijyenik kulaklara sahip olmak mümkündür. Yani kulak temizleme işlemini evde kendiniz yapmak yerine, bir sağlık uzmanı olan kulak burun boğaz uzmanı veya bir kulak temizleme uzmanından almanız oldukça önemlidir. Çünkü, kulak kanalları hassas ve kolayca zarar görebilir. Bu nedenle kulak temizleme işlemini uzmanlar tarafından ev ortamında yapması önerilir.

evde kulak temizleme hizmeti

 

Lavaj İşlemi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Lavaj işlemi, tıbbi bir prosedür olarak kullanılan, özellikle kulak yoluyla kulakta biriken birtakım dış etkenleri veya yabancı maddeleri temizlemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Halk arasında “kulak yıkanması” olarak da bilinir. Evde kulak temizleme hizmeti olarak lavaj işleminin uygulanması ise oldukça basittir. Uygulama şöyledir:

Öncelikle, uzman kulak yolu ve kulak zarını değerlendirmek için bir muayene yapar. Kulakta biriken maddelerin türüne, miktarına ve yerine göre uygun yöntemi belirler. Lavaj işlemine başlamadan önce, kulak kirinin yumuşamasını sağlamak amacıyla bazen birkaç gün boyunca kulak damlası kullanmanız istenebilir. Bu cihaz, kulak içine kontrollü bir şekilde su veren bir alet olup, kirin ve yabancı maddelerin çıkarılmasını kolaylaştırır.

Bazı durumlarda, basit bir sulama kabı ve serum fizyolojik solüsyonu kullanılarak da lavaj işlemi gerçekleştirilebilir. Lavaj işlemi sırasında, hastanın başı öne doğru eğik veya yana doğru dönmüş bir pozisyonda olması istenebilir. Böylece, kulak kanalı düz bir hat oluşturur ve su daha kolay akar. Kulak yıkama cihazı veya sulama kabı, kulak kanalına dikkatli bir şekilde yerleştirilir ve su, kulak kanalına verilir.

Kulak yıkama işlemi esnasında, uzman, kulak kanalını görsel olarak takip eder ve gerektiğinde daha fazla su kullanımı veya başka yöntemlere geçiş yapabilir. İşlem tamamlandığında, kulak kanalı bir emiş cihazı veya pamukla kurulanır. Böylece evde kulak temizleme hizmeti sağlıklı ve hijyenik bir biçimde tamamlanmış olur.

Aspirasyon İşlemi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Aspirasyon işlemi vücut içindeki sıvı, hava veya doku parçacıklarını emmek veya çekmek için kullanılan bir prosedürdür. Kulak aspirasyonu, kulak kanalındaki sıvıyı veya doku artıklarını çıkarmak için yapılan bir işlemdir. Çoğunlukla orta kulakta biriken sıvıları veya kulak kirini (serumen) temizlemek için uygulanır. Evde kulak temizleme hizmeti olan kulak aspirasyonu nasıl uygulanır:

  • Kulak aspirasyonu işlemi, uzman bir kulak burun boğaz (KBB) doktoru tarafından yapılır. Uzman hekim, işlemi doğru bir şekilde gerçekleştirmek için gerekli bilgiye ve tecrübeye sahiptir.
  • Öncelikle, doktor kulak kanalını incelemek için bir kulak spekulumu kullanarak kulak yoluna bakar. Bu sayede sıvının, cerahatin veya diğer maddelerin varlığı tespit edilir.
  • Gerekirse, kulak yolunda biriken cilt yağı ve kir (serumen) özel bir alet veya küret ile nazikçe temizlenir. Bu adım, kulak kanalının açılmasına ve daha iyi görüş sağlanmasına yardımcı olur.
  • Kulak yolundaki sıvı veya cerahatın çıkarılması için özel bir aspirasyon cihazı veya kulak lavajı yöntemi kullanılabilir. Aspirasyon, steril bir işlem olduğundan, enfeksiyon riskini azaltmak için dikkatli bir şekilde yapılır.
  • Aspirasyon işlemi genellikle hızlı ve nispeten ağrısızdır. İşlem sonrasında, hasta bir süre dinlenmelidir. Bazı durumlarda, işlem sonrasında kulak yolunda hafif bir rahatsızlık veya baskı hissi olabilir. Ancak bu durum hızla düzelir.

Evde kulak temizleme hizmeti olarak sıklıkla tercih edilen kulak aspirasyonu, kulak enfeksiyonlarına bağlı ağrı ve işitme kaybını hafifletmek ve komplikasyonları önlemek için etkili bir yöntemdir.

 

Evde yaşlı bakım hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için Youtube kanalımızı ziyaret edin.

Read more

Evde Yaşlı Bakım Hizmeti

evde yaşlı bakım

Evde yaşlı bakım hizmeti, ülkemizdeki yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte giderek önem kazanmaya başlamıştır. Bu önemli hizmet türü ile yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin artırılması hedeflenir. Yaşlılık döneminde bireylerin fiziksel ve zihinsel ihtiyaçların artar. Bu süreçte aileler profesyonel yardım alarak aradıkları desteği ve güvenli ortamı bulabilirler.

Evde yaşlı bakım hizmeti, yaşlı bireylerin kendi evlerinde kalabilecekleri, özgürlüklerini koruyabilecekleri ve yaşam tarzlarına uygun bir biçimde bakım ve destek alabilecekleri bir alternatif sunar. Bu hizmet kapsamında, uzman bakıcılar aracılığıyla kişiye özel bir bakım planı oluşturulurken, temel ihtiyaçların yanı sıra sosyal ve duygusal açıdan da yaşlıların gereksinimleri göz önünde bulundurulur.

İlginizi Çekebilir;

 

Evde Bakım Hizmetinin Amacı Nedir?

Evde yaşlı bakım hizmetinin amacı, yaşlılar, engelliler, kronik hastalığı olanlar veya uzun süreli tedavi gerektiren bireyler gibi evde bakıma ihtiyaç duyan kişilere sağlık ve sosyal hizmetlerin evlerinde sunulmasıdır. Bu hizmetin temel amacı, bu kişilerin yaşamlarını mümkün olduğu kadar bağımsız bir şekilde sürdürebilmelerini sağlamaktır.

Evde yaşlı bakım hizmeti hastaneler ve kurumsal bakım yerine, bireylerin kendi evlerinde veya aile ortamında bakım almalarına olanak tanır. Bu sayede, kişinin günlük yaşamının daha fazla bir parçası olmaları ve aileleri veya yakınlarıyla birlikte kalmaları kolaylaşır. Evde bakım hizmeti aynı zamanda hastanede kalış süresini kısaltabilir ve bakım maliyetlerini azaltabilir.

evde yaşlı bakımı

 

Evde Bakım Hizmetinden Kimler Faydalanabilir?

Evde yaşlı bakım hizmeti, yaşlı, engelli veya kronik hastalığı olan bireylerin evlerinde ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerini alabilmeleri için sunulur. Yani faydalanabilecek birey sayısı oldukça fazladır. Bunlar:

  • Yaşlı bireyler, günlük yaşam aktivitelerini yürütmekte zorlanmaya başladıklarında ve evde destek ihtiyacı olduğunda evde bakım hizmetinden faydalanabilirler.
  • Fiziksel veya zihinsel engellere sahip bireyler, günlük bakım ve rehabilitasyon ihtiyaçları için evde bakım hizmetine başvurabilirler.
  • Diyabet, kalp hastalıkları, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi kronik sağlık sorunları olan bireyler, tedavi ve takip süreçlerini evde bakım hizmetiyle destekleyebilirler.
  • Ameliyat sonrası, kaza sonucu veya geçici bir rahatsızlık döneminde olan bireyler, iyileşme sürecinde evde bakım hizmeti alabilirler.
  • Bilişsel sorunları olan bireyler, evde bakım hizmetinden faydalanarak günlük yaşamlarını daha kolay yönetebilirler.
  • Yatağa bağımlı durumda olan hastalar, evde uygun bakım ve tıbbi desteği alarak rahatlıkla evde kalabilirler.

Evde Bakım Hizmetinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Evde yaşlı bakım hizmeti hastane ya da bakım kurumlarına kıyasla birçok avantaj sunar. Bu avantajlar şöyledir:

  • Evde bakım, kişinin kendi evinde kalmasına ve alışık olduğu ortamda bakım almasına olanak sağlar.
  • Evde bakım hizmeti, kişinin bireysel ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenir. Bakım planları, kişinin sağlık durumu, terapötik ihtiyaçları ve günlük yaşam aktiviteleri göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak hazırlanır.
  • Evde bakım, kişinin günlük yaşam aktivitelerini daha fazla bağımsızlıkla yürütmesine olanak tanır.
  • Hastaneler ve bakım kurumları gibi yoğun ortamlardan uzak kalmak, hastalıklara ve enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilir.
  • Evde bakım, aile üyeleriyle daha fazla zaman geçirebilme ve onların desteğini alabilme imkanı sunar. Bu durum, kişinin sosyal bağlarını güçlendirebilir ve ruh sağlığına olumlu etki edebilir.
  • Evde yaşlı bakım hizmeti, bazı durumlarda hastane veya kurum bakımına kıyasla daha uygun maliyetlidir. Uzun süreli bakım ihtiyacı olan kişiler için daha ekonomik bir seçenek olabilir.

Evde Yaşlı Bakım Hizmeti Kimler Verebilir?

Evde yaşlı bakım hizmeti, ihtiyaç duyan yaşlı bireylerin kendi evlerinde profesyonel destek alarak günlük yaşamlarını sürdürebilmelerine yardımcı olmak için sunulan hizmetlerdir. Bu hizmeti sağlayabilecek bazı profesyonel sağlık çalışanları ve bakım görevlileri şunlardır:

  • Özel evde bakım şirketleri, yaşlı bireylere bakım hizmetleri sunan profesyonel ekiplerle çalışır. Bu şirketler genellikle deneyimli ve eğitimli bakım personeline sahiptir ve yaşlıların ihtiyaçlarına uygun hizmetler sağlarlar.
  • Hemşireler, tıbbi bakım gerektiren yaşlıların evde sağlık hizmetleri almasına yardımcı olabilirler. Tedavi edici işlemleri gerçekleştirir, ilaçları yönetir, tıbbi durumları izler ve diğer sağlık hizmetleri konusunda destek sağlarlar.

 

Evde yaşlı bakım hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımıza göz atın.

Read more

Evde Bakım Hizmeti Neden Avantajlıdır? Avantajları Nelerdir?

evde bakım neden avantajlı

Evde bakım hizmeti almak konusu ile ilgilenen kişilerin aklına “Evde bakım neden avantajlı?” sorusu gelebilir. Bu soruya verilebilecek birçok yanıt bulunur. Ancak en önemlisi evinin konforunda ihtiyaç duyduğu bakım hizmetini elde etmesi gösterilebilir. Bakım hizmeti olarak sunulan desteğin gerekli kurumlarca onay aldığına dair ruhsata sahip olması bu alanı daha güvenilir kılan önemli bir faktördür. Sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilerin evlerinde bu hizmeti almalarına olanak sağlayan bu çalışma Sağlık Bakanlığı tarafından da denetlenmektedir.

Evde bakım neden avantajlı diye merak edenler için çalışmaların denetim altında tutulması önemli bir etki yaratır. Evde bakım hizmetleri iki farklı şekilde çalışma akışına sahiptir. Program dahilinde bakım ve sağlık hizmeti olarak çalışmaları gruplandırmak mümkün. Bakım hizmeti genellikle gün içerisinde yaşam faaliyetlerini yerine getirmek için gereksinim duyulan desteği sağlar. Sağlık hizmetinde ise planlanan tedavi programı baz alınarak doktor, hemşire ve fizyoterapist gibi tedavi amacı ile kişilere sunulan bir hizmettir.

Evde Bakım Hizmetinin Avantajları Nelerdir?

Bakım hizmetini ihtiyaç duyan kişiler evlerinde bu imkanı elde edebilir. Evde bakım hizmeti dahilinde birçok olanak kişilere sunulur. Genel olarak bu çalışmanın sunduğu en önemli avantajı hastalar kendi ev ortamında güvenilir ve konforlu bir alanda hizmet almasına olanak sağlamasıdır. Hastalar böylece günlük rutin yaşamlarını devam ettirirken aynı zamanda ihtiyaç duyduğu noktada destek alma imkanı elde edebilmesi evde bakım neden avantajlı şeklinde sorulara takılanlar için verilebilecek etkili bir yanıt olabilir.

Evde bakım hizmetlerinde bir diğer önemli nokta ise hastanın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak bir planlamasıdır. Oluşturulan plan dahilinde kişinin sağlık durumu, tercihleri ve ihtiyaçları öncelikli olarak dikkat edilen noktalardır. Evde bakım hizmeti almak kişilere kendisini daha özgür hissetmesini sağlar. Özellikle hasta ve yaşlılar için aile üyelerinin yanında bakım hizmeti almak güven duygusu yaşatır. Ayrıca evde yapılan bakımda toplu olarak hastalarla ilgilenen hastanelerde oranla enfeksiyon riski daha az olabilir.

Enfeksiyon riskinin azaltılması kişiler için özellikle hastalıklara karşı direniş göstermede etkili olur. Ciddi sağlık sorunlarının yanı sıra kişini sosyal yaşamı üzerinde de görülebilir. Özelikle ev ortamında alınan bakım hizmeti hastaların aileleri ile daha fazla vakit geçirmesinde etkili olur. Böylece aile bağları da güçlenebilir. Hastane ortamının kişilerde yarattığı psikolojik anlamda kendini rahatsız hissetme duygusu ev ortamında görülmeyebilir. Bu gibi durumların her birisi evde bakım neden avantajlı sorusunun cevabı niteliğindedir.

evde bakım neden avantajlı

 

İlginizi Çekebilir;

Pandemi Döneminde Evde Bakım Hizmeti

Pandemi dönemi evde bakım hizmetlerinin bilinirliğinin artmasında önemli rol oynar. Bu süreçte kişilerle temas etmenin ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğunun belirtilmesi bireylerde tedirginlik hissi yaratmıştır. Kişiler bu süreçte hastanelere başvurmak yerine ihtiyaç duydukları bakım hizmetini almak için ev ortamını tercih eder. Özellikli pandemi döneminde evde bakım hizmeti almanın kişiler üzerindeki pek çok olumlu etkisinden bahsedilebilir.

Evde bakım neden avantajlı? Sorusunun karşılığı olarak hastanelerde birden fazla kişinin aynı ortamda tedavi edilmesi durumu gösterilebilir. Kalabalık bir ortamda tedavi gerçekleştirmek hastaların diğer hastalardan ya da ortamdan kapabileceği zararlı virüslerle ciddi sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Kişilerin konforlu alanında tedavi edilmesi dışarıda karşılaşacağı risk oranını en az seviyeye düşürür. Ayrıca toplu kullanılan ortamdan uzaklaşmak ve evinin güvencesinde tedavi edilmek hastaların daha olumlu düşüncelerle tedaviye yoğunlaşmasında etkili olur.

Kalabalık bir topluluk ile temas halinde olmak hastalar için farklı sorunları ortaya çıkarabilir. Ayrıca hastanelerin pandemi süresince bazı birimlerinin kapalı tutulmasının önemli bir sorun teşkil etmesi de evde bakım neden avantajlı konusuna açıklık getirmek için değinilebilecek önemli bir noktadır. Hastalar bu süreçte hastanelerden hizmet alamadığında tedavi süreçleri aksayabilir. Bunun yerine evde bakım hizmetleri sayesinde beklemeye gerek kalmadan ihtiyaç duyduğu alanda desteği evinden alması mümkün olur.

Evde bakım hizmetlerinin avantajlarına dair daha fazla bilgi için Youtube kanalımızı takip edin.

Read more
Sorularınız mı var?