Yaşlılıkta Mutlu ve Sağlıklı Kalmak

Yaşlandıkça, aktif ve doyurucu bir yaşamın tadını çıkarmaya devam etmek için sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek önemlidir. Bunu, düzenli egzersiz, doğru beslenme ve sosyal olarak aktif kalmak gibi alışkanlıklara odaklanarak yapabilirsiniz.

Sosyalleşmek Önemli

Yaşlandıkça sosyal olarak bağlantıda kalmak fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumak için çok önemlidir. Daha fazla sosyal etkileşim içinde olan insanlar, genellikle daha sağlıklı bireylerdir. Sosyal etkileşim olumlu duygular getirir ve stresi azaltır. Sosyal olarak aktif olan yaşlılarda aynı zamanda Alzheimer  oranları da düşmektedir.

Sosyal olarak aktif kalmanın bir yolu grup etkinliklerine katılmaya çalışmaktır. Sağlıklı bir yemek yemek ya da bir arkadaşınızla yürüyüş yapmak, bağlantıları ve arkadaşlıkları sürdürmenin harika yollarındandır. Küçük grup egzersiz dersleri, bir egzersiz programına devam etmenize ve bir kamera duygusu yaratmanıza yardımcı olacaktır. Yaşlı bakım evlerindeki sosyal ortamın sağladığı avantajlar da azımsanamaz.

Egzersiz

Yaşlandıkça egzersiz yapmak, kalp hastalığı riskimizi azaltmak için çok önemlidir. Egzersiz, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gelişme riskini azaltır. Ayrıca yorgunluk ve nefes darlığının azaltılmasına yardımcı olabilir ve günlük hayatınızda keyif aldığınız tüm aktiviteleri sürdürmenizi sağlar. Egzersiz sadece kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, yaşam kalitesini de arttırır. Aritmiler, lipid profili değişiklikleri ve insülin duyarlılığı gibi yaşa bağlı kalp değişiklikleri olabilir, ancak bunlar aktif kalarak önlenebilir. Son olarak, egzersiz, artan kalp sorunları riski ile ilişkili olan stresi azaltmaya yardımcı olur.

Amerikan Kalp Birliği, her hafta 150 dakikaya kadar orta şiddette aerobik fiziksel aktivite (tempolu yürüme gibi) veya 75 dakika şiddetli şiddette aerobik fiziksel aktivite (koşu, koşma gibi) veya her hafta bir kombinasyonunun çalışmasını önerir.

Sakatlanmalara dikkat

Yaşlandıkça, bedenlerimiz yaşlıları egzersiz sırasında yaralanmaya daha yatkın kılan bazı dejeneratif değişiklikler ve elastikiyet değişikliklerinden geçer. Denge bozulabilir ve kullandığımız bazı ilaçlar egzersiz performansımızı etkileyebilir. Hassas vücut parçaları (omuzlar) için daha hafif ağırlık kullanın ve yüksek riskli egzersizlerden kaçının.

Kaynaklar:
American Heart Association
Centers for Disease Control and Prevention
National Center for Biotechnology Information

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sorularınız mı var?